Σχετικά με το Mythical Blue

Η ιστορία πίσω από το ξενοδοχείο

Η τοποθεσία του Mythical Blue έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία, καθώς σε παλαιότερους χρόνους εκεί στεγάζονταν κατοικίες καθολικών μοναχών του νησιού. Ένας από τους καθολικούς ιερείς στην περιοχή αυτή ήταν και ο Δον Πασχάλης. Γιος του Αντώνιου Μυτιληναίου και της Μαρουλίδης Ρουμπέν, ο Πασχάλης σπούδασε Θεολογία στη Ρώμη ενώ παράλληλα μελετούσε μουσική.

Χειροτονήθηκε ιερέας το 1890 και διετέλεσε εφημέριος στον ναό του Αγίου Αντωνίου της Πάδοβα στο Κοντοχώρι στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπατριωτών του, ο Δον Πασχάλης υπήρξε μια επιβλητική παρουσία στη ζωή του νησιού, ένας αγαπητός ιερέας και ένας άριστα καταρτισμένος μουσικός, που με τις ιδιαίτερες μουσικές του γνώσεις έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ιστορία της Σαντορίνης το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Η συμβολή του ιδίως στα μουσικά δρώμενα του τόπου ήταν καθοριστική: ο Δον Πασχάλης δημιούργησε αρχικά τη μικτή εκκλησιαστική χορωδία της Καθολικής Επισκοπής Θήρας και στη συνέχεια μια φιλαρμονική μπάντα, η οποία έπαιζε σε εκδηλώσεις και παρελάσεις. Αρκετά από τα μέλη της φιλαρμονικής μάλιστα ήταν νέοι (ορθόδοξοι ή καθολικοί) στους οποίους ο Δον Πασχάλης παρέδιδε μαθήματα μουσικής αμισθί, θεωρώντας το, όπως πίστευε, ιερό του χρέος.

Santorini Sites

Ζούσε σε ένα μεγάλο σπίτι που χτίστηκε το 1855, το μισό από το οποίο ήταν υπόσκαφο, μαζί με την πολυαγαπημένη του αδελφή, το οποίο έχει τώρα με προσοχή ανακαινιστεί και μετατραπεί στο Mythical Blue Santorini Suites. Στον σεισμό του 1956, το αγαπημένο μουσικό όργανο του Δον Πασχάλη, το περίφημο αρμόνιο του Ντόμου, καταστράφηκε ολοσχερώς. Στα τέλη Απριλίου του 1957 ο Δον Πασχάλης πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Η παρακαταθήκη αυτού του δεινού μουσουργού διακρίνεται τόσο για το καλλιτεχνικό και μουσικοπαιδαγωγικό της περιεχόμενο όσο και για την ιστορική της αξία, καθώς αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για μια περασμένη και άκρως ενδιαφέρουσα εποχή.